Merhaba sevgili okurlar,
Yeryüzündeki suyun tanrıçası, güzeller güzeli Thetis ile Zeus birlikte olmak isterler. Ama Themis adlı Titan bu evlilikle ilgili bir kehanette bulunur.Kehanete göre Thetis’ten doğacak çocuk babasından daha güçlü olacaktır.Bu yüzden Zeus evlilikten vazgeçer ve Thetis’i ölümlü olan Phatya kralı Peleus ile evlendirir. Bir tanrıçayla bir faninin evliliğinden de Aşil ( Achilleus ) dünyaya gelir.
Aşil’in annesi Themis, oğluna ölümsüzlük kazandırmak için, onu ölümsüzlük nehri Styx’de yıkar. Ancak Thetis’in elini bu nehre sokması yasaktır. Thetis, elleriyle Aşil’in topuklarından tuttuğu için, Aşil’in topukları yıkanmamıştır. Aşil, bu sayade topuklarından vurulmadığı sürece ölümsüzlük kazanır.
Zaman içinde dünyanın en kudretli ve yenilmez savaşçısı olarak anılmaya başlayan Aşil,Truva savaşında büyük kahramanlıklar gösterir. Truvalı kahraman savaşçı Hektor’la karşılaşır ve Hektor’u öldürür.Ama daha sonra Truva prensi Paris’in attığı okla topuğundan vurularak ölür.
Aşil’in Paris tarafından okla vurulduğu bölge ,baldırda bulunan kasların topuğa bağlandığı yerdir. Burası vücudun en güçlü tendonudur ve 500 kg.lık gerilmelere bile dayanıklıdır. Bu tendona Yunan mitolojisinden esinlenilerek Aşil tendonu adı verilmiştir.
Aşil tendonu rahatsızlıkları mitolojideki gibi ölümcül olmasa da,çok sancılıdır. Yaralanması durumunda yürüme esnasında ağrı ve acı verirken, kopması durumunda ise yürümeyi imkansız hale getirir. Ödem oluşması halinde iyileşmesi çok zordur ve sürekli tekrarlanır.
Kontakt sporlar,koşu,uzun atlama, engelli koşu veya sürat koşulan gibi ani startlı olan sporlar,dolaşım azalmasıyla seyreden herhangi bir kalp damar hastalığı, baldır kaslarında spazm,beslenme yetersizliği,eski aşil tendon sakatlanması,zayıf kas yapısı
AŞİL TENDON AMELİYATI NEDİR?
Aşil tendon ameliyatı sırasında ayak bileği arkasından kesi yapılır ve farklı teknikler sayesinde kopan kısım dikilir. Duruma göre bazı sağlamlaştırma işlemleri yapılır.
Günümüzde ameliyat sonrası alçı çok fazla tercih edilmez iken, ROM Valker adı verilen açı ayarlı korse kullanılır. Bu yöntem ile yaralanması yeni oluşmuş hastada ortalama 2 hafta sonra ayağın üzerine basıp yürümesi sağlanır. Hastalar, ortalama 4-6 hafta korse kullanımından sonra normal ayaklarına geri dönebilirler. Bu tedavinin sürecinde fizik tedavi bu durumda gerekli olabilir.
AŞİL TENDONU FİZYOTERAPİST İLE KARŞILAŞINCA…
Tedavide, sakatlanan aşilin doğru fizyoterapistle karşılaşmış olması, doğru egzersizlerin doğru şekilde yapılması ve yanlış hareketlerden kaçınılmasını kolaylaştırır. Fizyoterapist tarafından bacak kaslarının dengeli güçlendirilmesi ve uygun germe egzersizleri ile esnekliğin devam etmesi tedavinin esasını oluşturur. Sporcu hastaların spora dönme süresi 4-5 ayı bulur. Ameliyat sonrası ayağın kayması veya yanlış yapılan hareketler yaralanmanın yinelemesine neden olabilir.
Böyle bir sakatlık yaşanmaması için zayıf kasların doğru egzersiz modeliteleri ile kuvvetlendirilmesi gereklidir.Doğru egzersiz desteği için bir telefon kadar yakınız.05415334541-02623229322
KAYNAKÇA : http://elifakinci.com.tr/blog/
KAYNAKÇA :
1-Evaluation of surgical treatment for ruptured Achilles tendon in 31 athletes
Volume 99, Issue 5, September 2013, Pages 577-584
2-A systematic review of early rehabilitation methods following a rupture of the Achilles tendon Rebecca S. Kearney ∗, Katie R. McGuinness, Juul Achten, Matthew L. Costa Warwick Orthopaedics, Clinical Sciences Research Institute, University of Warwick, University of Warwick, Coventry, CV2 2DX, United Kingdom
3-Achilles tendon rupture: the evaluation and outcome of percutaneous and minimally invasive repair,Michael R Carmont1,2
4-Acute Achilles tendon rupture: minimally invasive surgery versus non operative treatment, with immediate full weight bearing. Design of a randomized controlled trial,BMC Musculoskeletal Disorders20078:108
5-Smith, William. (1870). Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. London: Taylor, Walton, and Maberly.
6-Achilles Tendon Loading During Heel-Raising and -Lowering Exercises
Andrew Revak, DPT, Keith Diers, DPT, ATC, Thomas W. Kernozek, PhD, FACSM, Naghmeh Gheidi, PhD, andChristina Olbrantz, SPT
7-Physical therapies for Achilles tendinopathy: systematic review and meta-analysis
- Samuel P Sussmilch-Leitch†,
- Natalie J Collins†,
- Andrea E Bialocerkowski†,
- Stuart J Warden† and
- Kay M Crossley
8-The Anatomy of the Achilles Tendon
Article · Literature Review in Foot and Ankle Clinics of North America10(2):225-38 · July 2005 with 113 Reads